Ceramiczna patelnia – co warto o niej wiedzieć?

Patelnia jest niezbędnym naczyniem w każdej kuchni. Producenci akcesoriów kuchennych oferują jej różne rodzaje. Jednym z nich jest patelnia ceramiczna – co warto o niej wiedzieć?

Wygoda użytkowania

Bez wątpienia ceramiczna patelnia jest wygodna w użytkowaniu – głównie dzięki swojej lekkości. Co więcej, smażone potrawy nie przywierają do jej dna. To z kolei przekłada się na łatwość w czyszczeniu – patelnia nie wymaga szorowania.

Czy ceramiczna patelnia jest bezpieczna w użyciu?

Na przestrzeni lat powstało wiele mitów na temat patelni ceramicznej; jeden z nich głosił, że nie jest w pełni bezpieczna, ponieważ podczas podgrzewania z jej powierzchni mogą uwalniać się trujące substancje przenikające do żywności. Nie jest to zgodne z prawdą – współczesne patelnie ceramiczne nie wchodzą w reakcję w pożywieniem nawet przy rozgrzaniu do 1000 stopni. Są więc jak najbardziej bezpieczne w użytkowaniu.

Czego „nie lubi” patelnia ceramiczna?

Ceramiczna patelnia nie powinna być poddawana szokom termicznym, ponieważ jest mało odporna na działanie zmiennych temperatur – na przykład nie należy zalewać jej wodą, gdy jest mocno rozgrzana, ponieważ w ten sposób można ją uszkodzić i wówczas smażone na niej potrawy będą przywierać do dna.

Przykłady patelni ceramicznych obejrzysz tutaj: https://ostry-sklep.pl/patelnie-ceramiczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *