Jak przyrządzić soczystą szynkę w szynkowarze?

W dobie wszechobecnych konserwantów i mnóstwa chemicznych składników, jakimi faszerowane są produkty przeznaczone do spożycia, do łask wraca samodzielne przyrządzanie serów, pieczywa, a nawet wędlin. Do wyrobu tych ostatnich wystarczy proste z pozoru urządzenie, jakim jest szynkowar.

</>

Co to jest szynkowar?

Na początek warto wiedzieć, czym jest to tajemnicze urządzenie, którego użycie zapewnia unikalny smak mięsa. Wizualnie przypomina pojemnik w kształcie walca, dodatkowo składa się z takich elementów jak: spirala ze stopką, której zadaniem jest dociskanie mięsa oraz z termometru.
Zadaniem urządzenia jest zamarynowanie i parzenie mięsa. Najpopularniejsze modele pomieszczą kilogram mięsa, choć na rynku znajdziemy również takie przeznaczone do przyrządzania mniejszych porcji.

Smaczna i zdrowa szynka domowa

To pierwsze skojarzenie, jakie przychodzi do głowy, gdy myślimy o szynkowarze. Istotnie, urządzenie przygotuje dla nas szynkę o smaku nieporównywalnym do sklepowych produktów. Przekonujące są również, a może przede wszystkim, walory zdrowotne własnoręcznie przyrządzonej szynki. Cały sekret tkwi w naturalnych przyprawach i odpowiednim czasie parzenia w szynkowarze.

Aby cieszyć się własnym wyrobem wędliniarskim potrzebne są:

  • kilogram szynki
  • marynata, składająca się z soli peklowanej (3,5 łyżki), liścia laurowego, ziela angielskiego, czosnku, majeranku i kolendry.

Przyprawy należy wymieszać z 300 ml wody, następnie do tak przygotowanej mieszanki włożyć szynkę.
Marynowanie powinno trwać 48 godzin, natomiast samo parzenie to czas od 1,5 do 2 godzin w temperaturze 75-80°C. Po wystygnięciu urządzenia należy je wstawić wraz z mięsem do lodówki, by następnego dnia rano cieszyć się gotową szynką.

Nie tylko szynka

Możliwości, jakie oferuje szynkowar są znacznie większe. Za jego pomocą przygotujemy również mielonki, kiełbasy, boczek, rolady czy też pasztet.

Wprawdzie przygotowanie wędlin własnej roboty jest dość czasochłonne, warto jednak zastanowić się nad takim rozwiązaniem, jeśli lubimy wiedzieć co mamy na talerzu. Mięso z szynkowara nadaje się do spożycia w ciągu 3 do nawet 7 dni (w przypadku marynaty, zawierającej sól peklowaną), można je również mrozić. Dla walorów smakowych i prozdrowotnych warto zatem poświęcić 3 dni na przygotowanie domowej szynki lub innego mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *