Jaka jest przewaga form silikonowych – odpowiadam na pytanie czytelnika

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nasze babcie i prababcie piekły rozmaite dania – zarówno ciasta, jak i pieczenie – w różnych naczyniach glinianych, jednorazowych foliach albo w najlepszym przypadku metalowych formach. Dziś do kuchni wchodzi jednak silikon.

Dlaczego to właśnie silikon jako materiał na formy uważany jest za jeden z najlepszych pod względem jakości i stosowania? Sprawdźmy, jakie ma zalety, dlaczego wybiera go tyle kucharzy i jak należy go przygotować do stosowania.

Czystość i higiena

Forma silikonowa do czekoladek i lizaków w kształcie zajączka i jajka

Podstawowym argumentem, dla którego wiele osób wybiera do swojej kuchni formy silikonowe jest prostota ich obsługi. Co to oznacza? Przede wszystkim silikon jest na tyle trwałą i zwartą substancją, że nie powoduje zbierania się na swojej powierzchni rozmaitych bakterii. Jest wytrzymały na wysokie temperatury, a jednocześnie można go łatwo złożyć na czas przechowywania np. w szafce, więc nie zajmuje wiele miejsca. Łatwo się go również czyści.

Odpowiedni zakup

Foremki silikonowe do muffinów

Przede wszystkim dobrze jest wybierać formy sprawdzonych producentów, które mają oznaczenie pozwalające na stosowanie ich w kontakcie z jedzeniem, a także w wysokich temperaturach – jeśli w formie zamierzamy cokolwiek piec. Przed użyciem dobrze jest formę umyć (zazwyczaj można to zrobić w zmywarce) oraz włożyć bez zawartości na kilka minut do piekarnika, aby zobaczyć, czy nic się z nią nie dzieje.