Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nasze babcie i prababcie piekły rozmaite dania – zarówno ciasta, jak i pieczenie – w różnych naczyniach glinianych, jednorazowych foliach albo w najlepszym przypadku metalowych formach. Dziś do kuchni wchodzi jednak silikon.
Dlaczego to właśnie silikon jako materiał na formy uważany jest za jeden z najlepszych pod względem jakości i stosowania? Sprawdźmy, jakie ma zalety, dlaczego wybiera go tyle kucharzy i jak należy go przygotować do stosowania.
Czystość i higiena
Podstawowym argumentem, dla którego wiele osób wybiera do swojej kuchni formy silikonowe jest prostota ich obsługi. Co to oznacza? Przede wszystkim silikon jest na tyle trwałą i zwartą substancją, że nie powoduje zbierania się na swojej powierzchni rozmaitych bakterii. Jest wytrzymały na wysokie temperatury, a jednocześnie można go łatwo złożyć na czas przechowywania np. w szafce, więc nie zajmuje wiele miejsca. Łatwo się go również czyści.
Odpowiedni zakup
Przede wszystkim dobrze jest wybierać formy sprawdzonych producentów, które mają oznaczenie pozwalające na stosowanie ich w kontakcie z jedzeniem, a także w wysokich temperaturach – jeśli w formie zamierzamy cokolwiek piec. Przed użyciem dobrze jest formę umyć (zazwyczaj można to zrobić w zmywarce) oraz włożyć bez zawartości na kilka minut do piekarnika, aby zobaczyć, czy nic się z nią nie dzieje.