Kamień do pizzy to idealna propozycja dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej

Pyszna, chrupiąca pizza zrobiona domowym sposobem to prawdziwy rarytas dla każdego miłośnika pizzy. Tak idealnie dopieczona pizza nigdy nie wyjdzie, jeśli pieczemy ją na blaszce w piekarniku – należ zakupić kamień do pizzy, aby danie zyskało cudowny, niepowtarzalny smak.

Dlaczego kamień do pizzy jest lepszy od blachy?

Kamień równomiernie rozprowadza ciepło jednocześnie wchłaniając wilgoć z ciasta, czego blacha nie potrafi. W ten sposób ciasto przygotowane na kamieniu staje się bardziej chrupiące od spodu i nie jest wysuszone od góry. Ponadto kamień pracuje już od pierwszego kontaktu z ciastem, ponieważ ścina się ono od spodu w przeciągu kilku sekund. Pieczenie pizzy na kamieniu trwa naprawdę krótko – zaledwie 4-5 minut, podczas gdy pieczenie na blaszce może zająć nawet 30-45 minut. Ponadto ciasto pieczone na kamieniu zdecydowanie mniej przywiera, jest dużo smaczniejsze a całe danie bardziej aromatyczne.

Jak odpowiednio dbać o kamień?

Przede wszystkim zanim przystąpimy do mycia kamienia z resztek jedzenia należy dać mu wystygnąć. Nie powinno się wyjmować kamienia z piekarnika wraz z pizzą, ponieważ bardzo mocno się nagrzewa i można się bardzo poparzyć robiąc to nieuważnie. Kamień powinien stygnąć w piekarniku przez ok. 1-2 godzin, a następnie można przystąpić do jego czyszczenia. Nie należy ciepłego jeszcze kamienia wkładać pod wodę, ponieważ może to spowodować szok termiczny i kamień może zwyczajnie pęknąć. Resztki mąki, ciasta lub sosu najlepiej zeskrobać z kamienia za pomocą drewnianej szpatułki, a następnie włożyć kamień pod chłodną wodę. Nie powinno się używać żadnych detergentów, aby nie uszkodzić jego powłoki. Jeśli kamień po kilku użyciach nieco się odbarwił nie należy się tym za bardzo przejmować – nie wpływa to ani na jakość wypiekanej pizzy, ani na jej smak. Zdejmując ciasto z kamienia należy bardzo uważać, ponieważ rozgrzewa się on do bardzo wysokich temperatur. Najlepiej jest posłużyć się drewnianą szpatułką, natomiast kamień pozostawić w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *