Goście, którzy odwiedzają nas znienacka to prawdziwe wyzwanie nawet dla dobrych gospodyń domowych. Trzeba podjąć ich czymś smacznym, ugościć kawą – a co do kawy? Najlepiej sprawdzą się ciasta. Co jednak, jeśli nie mamy w domu nic słodkiego, a nie chcemy przepaść w kuchni na długo pozostawiając gości samym sobie? Wystarczy kilka minut na wspaniałe, apetyczne muffiny – zaserwowane jeszcze ciepłe i wilgotne na pewno podbiją serce niejednego gościa!
Dobre foremki do muffinek
Wykonanie słodkich babeczek jest banalnie proste. Potrzebujemy dobrej formy do muffinek – takiej, która zmieści jednocześnie kilka lub kilkanaście ciastek. Forma do muffinek musi być wykonana z żaroodpornego materiału, powleczonego tworzywem, które nie będzie powodowało przywierania ciasta – ponieważ muffiny podczas pieczenia znacznie powiększają swoją objętość, a ich sekretem jest „wylewanie się” z formy. Łatwość umycia takiej formy i wyjmowania z niej babeczek to kolejny atut – dlatego warto zainwestować kilkanaście złotych w formę na sześć babeczek, lub kilkadziesiąt – dla większej ich ilości.
Oprócz dużej formy potrzebne będą również foremki papierowe lub silikonowe. Służą one temu, by nadać odpowiedni kształt ciastku, by łatwo można było wyjąć je z formy, a następnie serwować gościom w wygodnej do spożycia formie – nawet bez konieczności używania talerzyka. Foremka do muffinek papierowa to ekonomiczna, tania wersja – kilkadziesiąt sztuk kosztuje zaledwie kilka złotych. Papierowe foremki można łatwo oderwać od ciasta i w ten sposób wygodnie skonsumować muffinkę. Smacznego!