Przepis na placki

Placki ziemniaczane zaliczane są do jednych z łatwiejszych potraw, choć i tu zdarzają się rozczarowania. Po pierwsze decydujący wpływ na smak, a nawet na wygląd placków ma odmiana ziemniaków, a po drugie, przepis przepisowi nierówny, więc często mija trochę czasu, zanim znajdziemy ten idealny, który za każdym razem będzie dawał na smaczne, chrupiące placki ziemniaczane.

Przepis na placki

Podstawą placków ziemniaczanych są oczywiście starte na tarce ziemniaki. Jeżeli chcemy zrobić sobie chrupiące placki z ziemniaków po węgiersku, wówczas ten wariant dania polega na serwowaniu placków z mięsnym gulaszem, który można przygotować z mięsa wieprzowego, pieczarek, papryki oraz cebuli.

Składniki na placki ziemniaczane (4 porcje klasycznych, chrupiących placków):

– 1 kg ziemniaków,

– 1 duża cebula,

– 4 łyżki mąki pszennej,

– sól,

– pieprz,

– olej do smażenia,

– 2 jajka.

W pierwszej kolejności należy umyć i obrać ziemniaki i cebulę. Następnie ściera się je na tarce (i tu w zależności od upodobań, można je zetrzeć na dużych lub na małych oczkach). W kolejnym kroku do startych warzyw należy dodać: jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Jeżeli preferujemy mocniej doprawione placki, wówczas do ciasta można dodać jeszcze inne ulubione przyprawa. Całość należy wymieszać, a następnie przystąpić do etapu smażenia placki. Pamiętaj, placki smaż zawsze na dobrze rozgrzanym oleju (z obu stron). By były idealne, powinny mieć złoty kolor. Po usmażeniu zawsze odsącz je na papierowym ręczniku. Jeżeli placki będą smażone na nierozgrzanym tłuszczu, wówczas więcej go wypiją i będą bardzo kaloryczne. Zamiast mąki pszennej do ciasta można dodać też mąkę ziemniaczaną. Co więcej, nigdy nie odlewaj soku z ziemniaków, który zbiera się, kiedy ciasto chwilę postoi. By zapobiec wydzielaniu się dużych ilości soku, zawsze chowaj ciasto do lodówki pomiędzy smażeniem kolejnych partii placków.

Czy placki są kaloryczne?

Większość z nas zadaje sobie pytanie, ile kalorii ma placek ziemniaczany? Standardowej wielkości placek, który usmażony jest na niewielkiej ilości tłuszczu, waży około 50 g i ma około 85 kalorii. Jeśli jednak pominiemy etap odsączania go z oleju po usmażeniu, wówczas jego kaloryczność może znacznie wzrosnąć.