Urządzenia do gotowania na parze – na kuchenkę czy elektryczne?

Osoby, które do tej pory przygotowywały codzienne posiłki na inne sposoby, często wahają się przed rozpoczęciem gotowania na parze. Jedną z wątpliwości, która pojawia się w tej sytuacji, jest niepewność, jakie urządzenie zakupić do tego celu, by w pełni wykorzystać możliwości tej metody gotowania. Czy parowar elektryczny będzie lepszy od typowego garnka? Poniżej przedstawiamy wybrane wady i zalety tych sprzętów.

Gotowanie na parze klasyczne – na kuchence

To najstarszy i najprostszy sposób na zrobienie użytku z dobroczynnej mocy pary wodnej. Tradycyjny garnek do gotowania na parze jak te egzemplarze jest niedrogim i niezawodnym urządzeniem kuchennym, które pomoże nam w zachowaniu zdrowia dzięki optymalnemu odżywianiu. Po postawieniu garnka na kuchence na ogół nie musimy doglądać procesu gotowania, pod warunkiem, że w dolnej misie znajduje się wystarczająca ilość wody.

W przypadku garnka do gotowania na parze do produkcji sprzętów używane są materiały, które nie wchodzą w reakcje w przygotowywaną żywnością, jak szkło czy ceramika, lub reagują z nią w sposób niezagrażający organizmowi, jak stal nierdzewna. W wyniku tego nie musimy się obawiać, że w naszych potrawach znajdą się dodatkowe, niepożądane składniki.

Gotowanie na parze w parowarze elektrycznym

Ze względu na obiecywaną przez producentów wygodę użytkowania, część konsumentów decyduje się na zakup parowarów elektrycznych. Gotowanie w tego rodzaju urządzeniach może się okazać o tyle korzystanie, że pomaga zaoszczędzić na cenie gazu, jeśli naszą alternatywą jest jedynie kuchenka gazowa. Wiele z nich posiada również wygodne włączniki czasowe.

Kupując parowar elektryczny, należy jednak zastanowić się, z jakiego rodzaju tworzywa sztucznego został on wykonany. Wiele plastików przy kontakcie z wysoką temperaturą wydziela niebezpieczne dla zdrowia substancje, których lepiej unikać.