Beszamel – tajniki jego aksamitnej konsystencji

Beszamel zasłynął we Francji, w czasach Ludwika XVII. Do dziś często spotykany we francuskiej kuchni, chętnie przygotowywany jest  kosztowany przez smakoszy w innych krajach. Także i w Polsce, wielu kucharzy znanych i cenionych restauracji, oraz gospodyń domowych chętnie wykonuje tej prosty, lecz nieziemsko smaczny sos. W czym tkwi jego urok? Dlaczego warto go spróbować? Zapraszam poniżej. 

1. Zwyczajnie produkty

Sos beszamelowy przygotowuje się bardzo prosto. Wystarcza produkty, które zazwyczaj są w każdej kuchni. I tak lista składników do jego wykonania brzmi następująco: około 2 łyżek masła, 2 czubate łyżki mąki pszenne, 2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej, przyprawy takie jak: sól, pieprze (czarny lub biały), odrobina gałki muszkatołowej, szczypta ulubionych suszonych przypraw. 

2. Prostota w przygotowaniu 

Przepis na sos beszamelowy jest tak prosty i szybki w przygotowaniu, że bardzo często gdy nie mamy pomysły jak wzbogacić nasze danie – sięgamy po tą właśnie recepturę. Jego wykonanie zajmuje bowiem kilka minut. Do garnuszka na średnim ogniu wkładamy masło, które powolutku roztapiany. Następne wrzucamy powoli przesiane łyżki mąki cały czas mieszając. Kolejno dodajemy mleko i przyprawy. Całość chwile się gotuje i zmniejszamy ogień do minimum. W tym momencie nasz sos doprawiamy różnymi przyprawiamy (w zależności od gustu i upodobań). 

3. Z czym podawać sos beszamelowy? 

Sos beszamelowy współgra z wieloma wykwintnymi, jak i tym najprostszymi potrawami. Wiele osób dodaje go do ciepłych mięs oraz smażonych lub pieczonych ryb. Beszamel obroni się również z makaronem lub samymi warzywami. Aktualnym hitem, który króluje na wielu blogach oraz kulinarnych stronach internetowych są zapiekanki makaronowe lub warzywne podane sosem beszamelowym. 

Prawda, że proste? Sos beszamelowy prawie zawsze wychodzi, więc nie należy zupełnie bać się jego przyrządzania. Warto jednak podejść do tego z dużym spokojem i konsekwentnie mieszać całość, by wyszła aksamitna jednolita masła o ładnym, jasnym kolorze.