Coś oryginalnego w menu czyli przepis na śledzie po kaszubsku

Czasem tak się zdarza w życiu, że trzeba się wykazać pomysłowością w przygotowywanym menu na jakąś okazję, np. urodziny czy święta. Dobrym pomysłem, akceptowalnym przez większość ludzi są śledzie. Ale śledzie zrobione inaczej, jak na przykład śledzie po kaszubsku, zaskoczą. Zwłaszcza, jeśli przepis jest prosty, a wykonanie szybkie.

Co potrzeba, aby zrobić śledzie po kaszubsku?

Składniki są ogólnie dostępne i niedrogie:
– płaty śledziowe,
– powidła śliwkowe – 3 łyżki,
– 2 cebule czerwone,
– przecier pomidorowy ok. 3 łyżek, można również dodać tyle samo ketchupu,
– ocet 10% – 2 łyżki,
– gorczyca – 1 łyżeczka,
– olej rzepakowy – 5 łyżeczek.
Przyprawy:
– pieprz  świeżo mielony,
– 1 liść laurowy,
– 2 ziela angielskie,
– do smaku prażone pestki dyni.

Inne składaniki jakie możesz użyć do śledzi po kaszubsku są wymienione tutaj.

Jak przygotować śledzie po kaszubsku – przepis

W pierwszym kroku trzeba namoczyć płaty śledziowe. Robi się to w wodzie przez około 2 godziny. Wodę można zmienić kilka razy. Na końcu wypłukać. Zabieg ten ma na celu zlikwidować słony smak. Jeśli smak ma być bardziej słony, można wypłukać mniej lub wcale.
Namoczone śledzie należy pokroić na paski ok 3 – 4 cm, zalać octem, wstawić do lodówki na około 20 minut, i mieszać co kilka minut.

Przygotowanie zaprawy do śledzi:
Obraną cebulę zeszklić na patelni, używając do tego oleju rzepakowego. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Smażyć około 5 minut, mieszać.
W kolejnym kroku dodać powidła, przecier i ewentualnie ketchup i smażyć podlewając olejem rzepakowym kolejne 5 minut. Mieszać aż składniki się lekko podsmażą i połączą.
Gotową zaprawę wystudzić.

Do wcześniej przygotowanego słoika układać warstwami śledzie wyjęte z octu i zaprawę. Całość można posypać pestkami z dyni. Zakręcić słoik i wstawić na noc do lodówki, żeby przeszły smakami.