Czy warto kupić nóż do sera?

Ser jest wyjątkowo ciężkim i niewdzięcznym w krojeniu produktem. Trudno poradzić sobie z nim standardowym nożem, a efekty zazwyczaj są dalekie od zadowalających. Dla wszystkich miłośników desek serowych i potraw z udziałem tego składnika wartym rozważenia jest sprzęt dedykowany do jego krojenia. Noże do sera są spotykane właściwie w każdym sklepie z tego typu produktami, co sprawia, że są teoretycznie łatwo dostępne. Jednakże szkopuł tkwi w szczegółach, a wybór odpowiedniego narzędzia wcale nie jest łatwy.

Jak wybrać?

Nabywając uniwersalny nóż do sera, właściwie nie ma możliwości dostać sprzęt spełniający oczekiwania. Biorąc pod uwagę, jak szeroką gamę produktów zawiera ta dziedzina spożywcza, należy uzbroić się w co najmniej kilka różnych narzędzi. Sery można bowiem z grubsza podzielić na:

  • twarde,
  • półtwarde,
  • miękkie.

Do każdego z tych typów należy posiadać co najmniej jeden dedykowany nóż. Na rynku dostępne są płaskie narzędzia do serów półtwardych, tasaki do sera czy też łopatki i tarki. Dodatkowo przydatnym może być nóż z dwoma uchwytami (szczególnie dostosowany do twardych produktów) czy specjalny sprzęt do łupania parmezanu. Do tego dochodzi szeroki wachlarz narzędzi dostosowanych do cięcia miękkiego sera. Nóż cheesy, brie albo z ostrym rozwidlonym czubkiem to tylko niektóre z propozycji.

Najlepiej zatem nabyć cały zestaw noży przystosowanych wyłącznie do sera. Podczas zakupu warto kierować się własnymi preferencjami, co do spożywanego produktu, tak aby komplet jak najlepiej pasował do potrzeb nabywcy. Niewątpliwie świetnym wyborem są noże sprawdzonych producentów, nieco droższe, ale za to powinny służyć przez długie lata. Większość tego typu zestawów można dostać w eleganckim pudełku, które świetnie będzie się komponować w kuchni.