Dlaczego warto ograniczyć cukier w diecie?

Cukrzyca typu II jest chorobą cywilizacyjną, która każdego roku zbiera coraz większe żniwo. Zapadają na nią osoby w różnym wieku, które nie dbają o to, aby dostarczać swojemu organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych. Jednym z największych wrogów zdrowej diety jest cukier, słusznie nazywany białą śmiercią. Na szczęście eliminacja cukru z diety wcale nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z ulubionych łakoci.

Czy cukier szkodzi?

Nie od dziś wiadomo, że cukier jest jedną z najbardziej szkodliwych substancji. Oczywiście w śladowych ilościach nie powoduje on dotkliwych zmian chorobowych, ale problemem jest fakt, że obecnie cukier dodawany jest do wielu gotowych produktów spożywczych, często bez świadomości konsumentów. Nadmiar cukru powoduje cukrzycę, która jest bezpośrednią przyczyną otyłości. Z kolei otyłość niesie za sobą ryzyko pojawienia się chorób serca i zdecydowanie obniża jakość życia. Warto pamiętać, że można tego uniknąć, stosując się do zasad zdrowego odżywiania.

Eliminacja cukru z diety

Coraz więcej osób decyduje się na eliminację cukru ze swojej diety. Jest to decyzja, którą pochwalają lekarze i dietetycy. Dla niektórych jednak rezygnacja ze słodkiego smaku jest czymś nie do zaakceptowania. Jak się okazuje, w tym przypadku można pozbyć się z diety niezdrowego białego cukru i w dalszym ciągu cieszyć się smakiem ulubionych łakoci. W jaki sposób? Oczywiście stosując zdrowe zamienniki cukru. Jednym z najpopularniejszych zamienników jest erytrytol.

Erytrytol – zdrowy zamiennik cukru

Erytrytol przez wielu uważany jest za najzdrowszy cukier świata. W dużym uproszczeniu erytrytol jest organicznym związkiem chemicznym, który stanowi zdrowy, słodzący dodatek do żywności. Ogromną zaletą tego słodzika jest fakt, że nie powoduje on skoków glukozy we krwi, jak to jest w przypadku tradycyjnego cukru. Erytrytol ma wyjątkowo niską wartość energetyczną, co oznacza, że z powodzeniem może być stosowany przez cukrzyków oraz osoby z nadwagą, które są na diecie redukcyjnej.