Funkcjonalne foremki silikonowe

Foremki silikonowe szturmem zdobyły popularność, ponieważ okazały się niezwykle przydatnymi akcesoriami do pieczenia różnego typu ciast, muffinek lub również innych pyszności (w tym tych na słono). Wszelkiego rodzaju formy do pieczenia wykonane z silikonu doskonale nadają się do wypieku np. bagietek i bajgli. Przydadzą się także w przypadku przygotowywania miękkich gofrów lub chrupiących paluszków. To, że są dostępne w przeróżnych kształtach i wzorach, sprawiają, że wiele pań z chęcią po nie sięga, bo pieczenie w silikonowych foremkach staje się ogromną przyjemnością.

silikonowa forma z 6 gniazdami na muffinki
https://www.aledobre.pl/80,Pieczenie_ciast_i_tortow/2-278,Formy_silikonowe/

 

 

 

Zalety foremek silikonowych

Foremki silikonowe są bardzo użyteczne, a to ze względu na sporo zalet, jakie posiadają. Jedną z najważniejszych z nich jest fakt, że foremki silikonowe są odporna na temperatury od – 60°C do nawet +230°C. Tak szeroki przedział temperaturowy sprawia, że mamy wiele możliwości ich wykorzystania (od piekarników i kuchenki mikrofalowe po lodówki i zamrażalniki).

Kolejną zaletą foremek silikonowych jest ich nieprzywierającą powierzchnia. Dzięki temu też nie wymagają one dodatkowego natłuszczania, ani też wykładania papierem do pieczenia. Co więcej, elastyczny materiał (silikon) umożliwia bardzo łatwe wyjęcie wypieku z formy, a dodatkowo nie zajmują one zbyt wiele miejsca podczas przechowywania w szafce czy w szufladzie kuchennej.

Foremki silikonowa stygną zdecydowanie szybciej niż te tradycyjne, metalowe. Tak naprawdę już po paru minutach od wyjęcia wypieku z piekarnika, foremka jest na tyle wystudzona, że można jej bezpiecznie dotknąć (to szczególnie ważne w przypadku posiadania dzieci).

Ciepło-zimno

Ogromną zaletą tego typu foremek jest również to, że doskonale znoszą one zmiany temperatur. Dzięki temu np. zaraz po wyjęciu z lodówki można je bez problemu włożyć do piekarnika lub mikrofalówki, bez obaw, że ulegnie zniszczeniu.