Jak kupić szybkowar?

Zakup elektronicznego szybkowaru wiąże się z dość sporym wydatkiem. Korzystając z szybkowaru oszczędzamy czas, pieniądze i energię (elektryczną lub gazową) oraz możemy w prosty sposób przyrządzić smaczne posiłki. Czym powinniśmy się kierować przy wyborze szybkowaru?

Materiał 

Prawdopodobnie najważniejszym czynnikiem, na który powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze szybkowaru jest materiał, z którego jest on wykonany. Tańszą opcją jest naczynie wykonane z aluminium. Jest ono lekkie, zapewnia równomierny rozkład ciepła, jednak jak szybko się nagrzewa, tak szybko też traci swoją temperaturę. Podczas używania szybkowaru z aluminium szybko mogą pojawić się na nim rysy i uszkodzenia.

Dużo lepszą opcją pod względem trwałości są szybkowary wykonane ze stali nierdzewnej. Urządzenia te są cięższe od tych wykonanych z aluminium. Stal nierdzewna jednak gorzej przewodzi ciepło od aluminium, więc nagrzewa się trochę dłużej i nierównomiernie.

Pojemność szybkowaru

W sklepach najczęściej podawana jest całkowita pojemność urządzenia. Trzeba pamiętać, że użytkować będziemy mniej – jakieś 2/3 lub 1/3 całkowitej pojemności. Najpopularniejszy rozmiar szybkowaru – zobacz jak wygląda – spotykanego w sklepach to od 2 do 8 litrów. W Polsce najczęściej kupuje się naczynia 6-cio litrowe. Praktyka pokazuje, że nie warto jest inwestować w urządzenia mniejsze niż 4 litry.

Dodatki

Przy zakupie urządzenia trzeba zwrócić również uwagę na inne jego cechy. Ważnym elementem jest regulator ciśnienia, który pomaga dostosowywać warunki w środku.