W niektórych domach patelnie używane są przez lata. Dawno kupione modele, na przykład żeliwne, mogą przetrwać bardzo długo bez strat jakości, ale i one prędzej czy później przestaną działać jak powinny. W pewnym momencie należy udać się do sklepu i rozejrzeć za zupełnie nową patelnią.
Czy nowe patelnie są gorsze?
Osoby przyzwyczajone do korzystania z dawno kupionych patelni mogą uważać, że nowe nie będą w stanie przetrwać aż tak długo i zagwarantować takiej jakości. Jest to po części racja, bo na pewno nie da się kupić pierwszej lepszej patelni i używać jej przez lata. Przypadkowy zakup, w dodatku raczej korzystny cenowo, na pewno nie okaże się wystarczająco trwały. Oczekiwania wymagających osób spełni natomiast patelnia gastronomiczna, którą charakteryzuje wysoka jakość wykonania w najdrobniejszych szczegółach. Tego typu patelnie są wykorzystywane zarówno przez osoby prywatne, jak i kucharzy w restauracjach czy innych punktach gastronomicznych. Produkty warte swojej ceny okazują się równie trwałe co te używane dawniej. Oszczędzanie na patelni natomiast skutkuje nabyciem czegoś, co bardzo szybko się zniszczy.
Gdzie kupić dobrą patelnię?
Mając wysokie wymagania, warto wybrać profesjonalne patelnie, uniwersalne lub przeznaczone do „zadań specjalnych”. Takie rozwiązania kosztują, ale wydatek bardzo szybko się zwraca w postaci mnóstwa smakowitych potraw przygotowanych bez najmniejszego uszczerbku dla patelni. Najlepsze modele patelni gastronomicznych można kupić w sklepach sygnowanych nazwą producenta lub przez internet, z uwagi na łatwiejszy dostęp do zagranicznego asortymentu. Uważa się, że takie produkty są dużo wyższej jakości niż krajowe, aczkolwiek i polskie firmy mogą zapewnić oczekiwaną jakość – trzeba będzie poszukać wśród rodzimych marek, które oferują wybór profesjonalnych patelni – sprawdź.