koper włoski

Koper włoski – jakie ma właściwości?

Koper włoski to popularna roślina znana ze swoich właściwości prozdrowotnych. Sprawdza się wśród osób w każdym wieku. Podpowiadamy, czym się cechuje i dlaczego warto ją spożywać.

Koper włoski – najważniejsze informacje

Koper włoski z tego sklepu to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Jej szerokie zastosowanie w kulinariach i medycynie sprawiło, że została rozpowszechniona po całym świecie. Jego cechą charakterystyczną są wysokie łodygi oraz żółty, gruby korzeń. Jest to roślina charakteryzująca się bardzo bogatym składem. Zawiera witaminy A, B i C oraz cenne minerały, takie jak:

  • magnez,
  • potas,
  • żelazo,
  • wapn.

Może być jedzony na surowo lub stanowić dodatek do dań mięsnych oraz zup. Ponadto dużą popularnością cieszą herbaty i napary na bazie kopru włoskiego.

Właściwości prozdrowotne kopru włoskiego

Bogaty skład omawianej rośliny ma przełożenie na wykazywane przez nią właściwości prozdrowotne. Koper włoski jest stosowany w czasie różnego rodzaju problemów z trawieniem. Sprawdza się w czasie leczenia niestrawności i powoduje zwiększone wydzielanie żółci. Ponadto jest skuteczną bronią w walce z problemami z wypróżnianiem. Wykazuje działanie wiatropędne i niweluje objawy skurczu jelit. Koper włoski to doskonały sposób na  łagodzenie kolek u małych dzieci. W takich przypadkach może być podawany w formie herbat, syropów lub kropelek. Niezależnie od wyboru koper rozluźnia mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i przynosi dzieciom ulgę. Pozostałe właściwości prozdrowotne omawianej rośliny to między innymi: regeneracja ścian żołądku po uszkodzeniach, obniżanie ciśnienia krwi oraz działanie moczopędne.