Lecznicze właściwości macierzanki

Tymianek jest popularnym ziołem, stosowanym zarówno w kuchni jako przyprawa, jak i w przemyśle kosmetycznym. Czy wiesz jednak, że jego prawidłową nazwą jest macierzanka? Tymianek to jedna z roślin z gatunku macierzanki, która obejmuje aż kilkaset odmian! Warto dokładniej zapoznać się z jej właściwościami, ponieważ jej stosowanie w diecie, przynosi wiele korzyści.

Jak stosować macierzankę?

Macierzanka jako zioła ma szerokie zastosowanie, również w warunkach domowych. Świetnie sprawdzi się stosowana doustnie, w formie naparu, jeżeli chcemy poradzić sobie z infekcjami dróg oddechowych i przeziębieniem. Można pić przygotowany z niej napar lub płukać nim gardło. Działanie lecznicze macierzanka zawdzięcza zawartym w niej olejkom eterycznym. Innym obszarem, w którym pomogą nam jej zdrowotne właściwości jest uroda. Można stosować ją w płukankach skóry głowy skłonnej do nadmiernego przetłuszczania, ponieważ reguluje wydzielanie sebum. Z tego samego powodu nada się do przemywania cery tłustej i trądzikowej, jako tonik.

Moc ziół w walce z chorym gardłem

Na problemy z bólem gardła i jego infekcjami, stosowanie macierzanki jako zioła będzie świetnym pomysłem. Przepis na syrop z macierzanki wymaga jedynie kilku łyżek tego zioła, miodu oraz wody. Należy zalać macierzankę wrzątkiem i odczekać minimum pół godziny do jego zaparzenia i ostudzenia. Następnie trzeba połączyć jej napar z miodem do uzyskania gęstej konsystencji. Tak przygotowany syrop można dodawać do herbaty, ciepłej wody lub spożywać doustnie.