Lejki kuchenne – jak wybrać odpowiedni materiał?

Kuchenne lejki wykorzystywane są w wielu gospodarstwach domowych. Te praktyczne przedmioty mogą ułatwić wykonywanie wielu zadań. Przede wszystkim pozwalają na przelewanie cieczy do mniejszych naczyń. Mogą też ułatwiać przesypywanie suchych składników do pojemników i słojów. W tej kategorii pojawiają się modele o różnych parametrach. Najczęściej dzieli się je ze względu na materiał wykonania. Jak wybrać lejek kuchenny, spomiędzy tak różnych, dostępnych modelów: https://ostry-sklep.pl/lejki?

Właściwości kuchennych lejków

Przedmioty wykonane z poszczególnych tworzyw posiadają odmienne właściwości. Za najtrwalsze uznaje się akcesoria z metalu i silikonu. Pierwsze z nich to klasyczne modele, które mogą być wykorzystywane przez wiele lat. Są odporne na uszkodzenia, a ze względu na użytą do produkcji stal nierdzewną, nie ulegają korozji. To doskonały wybór w przypadku chłodnych cieczy i przesypywania suchych produktów. Należy jednak wiedzieć, że ich powierzchnia łatwo się nagrzewa. Przelewanie gorących soków i kompotów może być więc uciążliwe.

Co warto wiedzieć o modelach z silikonu?

Lejki silikonowe są odporne nawet na bardzo wysokie temperatury. Narażony na ich działanie materiał pozostaje chłodny lub lekki w dotyku co sprawia, że akcesoria mogą być wykorzystywane do przelewania różnych substancji elastyczność lejków ułatwia też przenoszenie gęstszych mas. Wśród modeli z tego materiału można odnaleźć lejki składane. Harmonijkowa budowa pozwala na ich skompresowanie, co umożliwia zaoszczędzenie miejsca w kuchni. Cały zestaw lejków można bez problemu przechowywać w szufladzie.

Właściwości akcesoriów z tworzyw sztucznych

Tzw. plastikowe lejki tworzone są z odpornego na uszkodzenia polipropylenu. Lekkie i wytrzymałe modele o grubych ściankach mogą okazać się korzystnym wyborem. Wiele z nich posiada formę nakładek na naczynia, co ułatwia przelewanie.

Poszukując praktycznych lejków warto pamiętać o tym, że do niektórych można też dołączyć specjalne sitka, które wyłapuje stałe drobinki o określonej wielkości. Odpowiednio dobrany model powinien być dostosowany do potrzeb użytkowników.