Nasiona chia- dlaczego warto je jeść

Na rynku od czasu do czasu pojawiają się nowe superfoody. Część z nich dość szybko traci to miano, ale nie dotyczy to nasion chia, które mają całkiem sporo prozdrowotnych właściwości.

Co warto wiedzieć o chia?

Nasiona chia to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej, pochodzą z ameryki południowej, gdzie była ceniona już przez rdzennych mieszkańców na długo przed wyprawami Krzysztofa Kolumba.

Nasiona chia to niewielkie, czarne ziarenka z białymi i szarymi plamkami, o wielkości około 2 mm. Cenione są za bogatą zawartość wielu cennych składników, do tego nie mają praktycznie smaku, dlatego można je dodawać praktycznie do wszystkich potraw. Nie należy jednak z nimi przesadzać.

Co dobrego kryje w sobie chia?

Trudno się dziwić, że nasiona chia zaliczane są do tak zwanych superfoodów. Zażerają całe bogactwo cennych składników, począwszy od błonnika, przez zdrowe kwasy tłuszczowe, po przeróżne witaminy i mikroelementy. Szałwia hiszpańska zawiera między innymi witaminy z grupy B, witaminę E oraz magnez, wapń i fosfor.

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy w chia ich spożywanie ma korzystny wpływ na hamowanie procesów starzenia, zwłaszcza skóry, ma też zbawienny wpływ na układ krążenia.

Zawartość błonnika poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Nasiona te jednak zawierają je ich na tyle dużo, że nie należy przesadzać z ich ilością, bu nie podrażnić jelit. Fachowcy mówią o tym, że bezpieczna dawka dla dorosłego człowieka to około 2 łyżeczki suchych ziaren dziennie.