Nowoczesny dyspenser do napojów – co warto o nim wiedzieć?

Dyspenser do napojów to bardzo uniwersalne i praktyczne urządzenie, które powinno znaleźć się w każdej kawiarni, lodziarni i popularnych food truckach. Maszyny tego typu jak powszechnie wiadomo zaprojektowane są do przechowywania, chłodzenia oraz dozowania zimnych napojów. Nowoczesne dozowniki do napojów wykonane są z popularnego poliwęglanu, czyli niezawodnego materiału, który jest wolny od BPA, dzięki czemu jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia i nie ma nawet najmniejszego wpływu na smak serwowanych napojów.

Na co zwrócić uwagę wybierając dyspenser gastronomiczny?

dyspenser-do-soku-2-x-8-l

Aby wybrać porządny dyspenser gastronomiczny warto zwrócić uwagę przede wszystkim na wydajność silnika. W zwykłych lokalach gastronomicznych w zupełności wystarczą urządzenia o mocy 390W. Kolejnym bardzo ważnym elementem jest to, aby dozownik do napojów mógł pochwalić się długiem cyklem pracy. Pamiętać należy o tym, że niektóre urządzenia muszą pracować nawet przez 12 godzin. Kolejnym elementem na który warto zwrócić uwagę jest ilość oraz pojemność zbiorników. Im większa ilość zbiorników, tym oczywiście większą ilość różnych napojów można serwować swoim klientom.

Czym wyróżnia się wysokiej jakości sprzęt?

Wysokiej klasy dyspenser gastronomiczny powinien posiadać lekkie i dość trwałe pokrywy, które są najlepszym zabezpieczeniem maszyny przed uszkodzeniem. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że ogromną rolę odgrywają również specjalne otwory w obudowie, które zapewniają dodatkowe chłodzenie. Jeżeli chodzi o zachowanie czystości, to warto postawić na modele z wbudowanymi tacami ociekowymi. Profesjonalny dyspenser do napojów może posiadać zaawansowany system rotacyjny dozownika. W dużej mierze to właśnie dzięki wewnętrznym wirującym łopatkom, możliwe jest bardzo dokładne blendowanie oraz mieszanie napojów. Kolejnymi parametrami, na które warto zwrócić uwagę jest energooszczędność, komfort pracy oraz gwarancja producenta.