Patelnia do naleśników – do domu i restauracji

Patelnie do naleśników wykorzystywane są chętnie nie tylko w restauracjach, ale także domowych kuchniach. Gastronomiczna patelnia do naleśników jest zakupem, który doceni każdy szef kuchni. Warto dowiedzieć się, jaki model takiej patelni będzie najlepszym wyborem.

Gastronomiczna patelnia do naleśników – czy warto ją kupić?

Okazuje się, że smażenie naleśników na standardowej patelni jest mało wygodne, a często i trudne, zwłaszcza przez wysokie brzegi sprzętów przeznaczonych do smażenia. Jeżeli będziemy smażyć naleśniki na patelni naleśnikowej, nie musimy martwić się o to, iż ciasto rozerwie się w czasie jego podważania. Dzięki zastosowanym minimalnym brzegom patelni wszelkie przygotowywanie naleśników jest banalnie prostą czynnością, z którą każdy powinien sobie poradzić bez problemu. Dodatkowo dzięki takiej patelni znacząco zmniejsza się czas smażenia naleśnika. Obecnie na rynku dominują patelni w rozmiarach około 28-30 centymetrów średnicy. Oprócz tego dostępne są patelnie do naleśników w rozmiarach od 12 do nawet 44 centymetrów.

Patelnie do naleśników – z czego powinny być wykonane?

Patelnie przeznaczone na płyty indukcyjne oraz gazowe muszą spełniać określone wymagania. Bardzo ważna jest powłoka zewnętrzna, a także zewnętrzna takiej patelni. Odpowiedniej jakości patelnia powinna mieć:
– grube dno
– niezbyt cienką powłokę zewnętrzną
– materiał, który jest łatwo wyczyścić
– delikatnie wklęsłe dno
Na rynku można kupić patelnie do naleśników ze sklepu Technica zrobione z ceramiki bądź teflonu. Oba te materiały będą bardzo dobrze się sprawdzały. Gastronomiczną patelnię do naleśników najlepiej zamówić od sprawdzonego oraz renomowanego producenta. Nie warto oszczędzać na cenie, bowiem liczy się przede wszystkim jakość. Dobrej jakości patelnia do naleśników posłuży nam przez wiele lat. Będą bardzo solidne.