Patelnia tytanowa. Jak ją czyścić, by nie uszkodzić?

Wiele osób wie doskonale, że patelnia tytanowa ma powłokę, do której praktycznie nic nie przywiera. Dzięki takiej powłoce smażenie mięsa czy czegokolwiek innego jest bardzo proste i bezpieczne dla przygotowywanej potrawy. Istnieje bardzo małe ryzyko, że cokolwiek do takiej patelni przylgnie tak, że będzie trzeba to zdrapywać. Takie sytuacje – pod warunkiem, że powłoka tytanowa nie jest zniszczona – praktycznie się nie mogą zdarzyć. Patelnie tytanowe patelnie z powłoką tytanową trzeba jednak bardzo ostrożnie myć. Ryzyko zadrapania takiej powłoki jest bowiem spore.

Mycie patelni z powłoką tytanową

Co istotne, takie patelnie można myć w zmywarce. To dobra decyzja. Podczas mycia w zmywarce powłoka tytanowa nie zostanie uszkodzona. Problem może pojawić się przy myciu ręcznym. Warto mieć świadomość, że już szorstka gąbka może spowodować zarysowania na tytanowej powłoce patelni. Zawsze więc do mycia takiej patelni warto używać miękkiej szmatki. Jeśli na patelni jest osad z tłuszczu czy ślady spalenizny, bezpieczniej je namoczyć i bardzo delikatnie umyć, niż zdrapywać.

Rozgrzana patelnia powinna sama ostygnąć

Powłoka na patelni może ulec zniszczeniu nie tylko z powodu mycia patelni zbyt szorstką gąbką. Problem może się pojawić, jeśli rozgrzaną patelnię zacznie się myć pod zimną wodą. Gwałtowne przechłodzenie patelni może spowodować, że na powłoce pojawią się uszkodzenia, które z czasem spowodują kolejne. Jeśli więc patelnia została zdjęta z ognia czy innego źródła ciepła, powinna sama ostygnąć. Dopiero wtedy można zacząć ją myć. Tak myta patelnia z pewnością nie ulegnie uszkodzeniu. Więcej informacji i patelni tytanowych znajdziesz na stronie: https://bokono.pl/pl/c/Patelnie-tytanowe/1367.