Pyszne i niskokaloryczne posiłki dzięki frytownicy

Trudno przejść obojętnie obok frytek świeżo wyjętych z frytkownicy. Są one stosunkowo łatwe do przygotowania, szczególnie jeśli wykorzysta się do tego piekarnik. Nie trzeba smażyć ziemniaków na głębokim oleju. Tradycyjne frytownice mogą zostać zastąpione nowoczesnym urządzeniem beztłuszczowym. Jak widać, frytki nie muszą być wysokokalorycznym przysmakiem. Najlepiej smakują one, gdy są chrupiące, przyrumienione, równomiernie przypieczone. Niektórzy jedzą je tylko z samą solą, inni nie wyobrażają sobie braku keczupu. Świetnie smakują również z majonezem i rozmaitymi sosami.

Frytkownica o wielu zastosowaniach

Jeśli ktoś lubi jeść frytki, to warto zastanowić się nad zakupem frytkownicy. Frytownice zastępują piekarnik, patelnię, garnek ze specjalnym koszykiem do odcedzania tłuszczu. Przyrządzanie frytek za pomocą frytkownicy jest banalnie proste i szybkie. Warto też wiedzieć, że urządzenie ma szerokie zastosowanie, sprawdzi się także podczas robienia wielu innych potraw. Za pomocą frytkownicy możliwe staje się wykonanie dań mięsnych, rybnych, warzywnych, z owoców morza. Na tym jednak nie koniec. Te niepozorne urządzenie pozwoli wyczarować pyszne desery, wyśmienite pączki i faworki. Nie będę one jednak ociekać tłuszczem. Warto mieć w swoim domu frytkownicę ze względu na to, że znika problem z nieprzyjemnymi zapachami w pomieszczeniach, uporczywymi zabrudzeniami, pryskającym tłuszczem. Na korzyść tego urządzenia przemawia również to, że nie przypala potraw. Wystarczy ustawić czas i temperaturę, a po zakończeniu pracy frytkownica poinformuję o gotowości dania.

Frytkownica tradycyjna vs. beztłuszczowa

W sprzedaży dostępne są frytkownice tradycyjne i beztłuszczowe. Te pierwsze będą dobrym wyborem dla osób, które są na diecie, pragną pozbyć się zbędnych kilogramów. Wynika to z tego, że smaży się na nich produkty w głębokim oleju. Trzeba jednak też podkreślić, za frytki przygotowane w ten sposób mają swój specyficzny smak, który wiele osób uwielbia. To właśnie tłuszcz odpowiada za piękne aromaty i chrupkość. Niektórzy obawiają się jedzenia nasączonego olejem. Należy pamiętać o tym, że frytki znajdujące się we wrzącym tłuszczu nie chłoną go w nadmiernej ilości. Można liczyć na to, że będą z wierzchu chrupiące, a w środku przyjemnie miękkie. Jest też prosty sposób na to, aby miały one mniejszą zawartość tłuszczu, czyli były mniej kaloryczne. Wystarczy po wyciągnięciu z frytkownicy włożyć je na ręcznik papierowy. Wchłonie nadmiar oleju. Z kolei frytkownica beztłuszczowa pozwala na przygotowywanie potraw mniej kalorycznych. Dodaje się niewielką ilość tłuszczu, czasem jest ona wręcz zbędna. Frytki są opiekane strumieniem gorącego powietrza zamiast smażone.