Pyszne leczo

Leczo to chyba najprostsze w przygotowaniu sezonowe jedzenie na świecie. Pochodząca  z Węgier jednogarnkowa potrawa pieści smak smakoszy w całej Europie.

Lista składników

Najważniejsza kwestia to idealnie świeże warzywa. Dobrym rozwiązaniem jest wyprawa na miejscowy rynek w ich poszukiwaniu.  Najbardziej aromatyczne produkty pochodzą z ekologicznych farm, a brak różnych pestycydów zapewnia ich wysoką jakość.

Co powinno znaleźć się w tej potrawie? Oryginalna węgierska receptura zastrzega, że podstawą oryginalnego leczo są pomidory, papryka i cebula. Niekiedy znaleźć w nim można boczek. Mówi się jednak, że w leczo znaleźć się może wszystko to, czego dusza zapragnie. Dzięki temu do leczo bez żadnych przeszkód można dodać pieczarki, grzyby, kukurydzę oraz inne interesujące produkty, takie jak świeże zioła. W wersji polskiej rodacy nie przyrządzają lecza bez dodatku cukinii, która wzbogaca danie o wyjątkowy aromat.

Jak przygotować leczo?

Przyrządzanie tego dania nie wymaga żadnych większych umiejętności. Pierwszym i jedynym krokiem jest pokrojenie składników na spore fragmenty. Później należy wrzucić je do rondla i zalać wodą. Po pewnym czasie duszenia z garnka zacznie wydobywać się niesamowity i apetyczny aromat.

To dobry moment na dołożenie odrobiny przecieru pomidorowego. Ten składnik jeszcze bardziej wzbogaci smak dania.  

Nie wolno zapominać o dołożeniu pod koniec gotowania aromatycznych ziół, bez których gotowanie nie może zakończyć się sukcesem.

W czym tkwi popularność leczo?

Leczo jest potrawą niesamowicie mało złożoną, dlatego z jej przyrządzeniem nie będzie miał problemów nawet największy laik.

Dzięki temu, że jest to jedzenie jednogarnkowe, można pominąć\ominąć męczący proces zmywania brudnych naczyń.

Letnie miesiące to perfekcyjny czas do tego, by nauczyć się przygotowania tej jedynej w swoim rodzaju potrawy, jaką jest leczo niezależnie od listy składników.

Dlatego nie warto się wahać i wyruszyć na targ w poszukiwaniu smaków lata, które w jedną chwilę można przerobić w danie, którego nigdy nie ma się dość!