Suszone zioła chmeli suneli

Walory smakowe gruzińskich potraw są doskonale znane. Mają swój unikatowy smak i zapach oraz bogactwo potraw. Świetne pasty, zupy, gulasze i oczywiście przyprawy. Wśród nich najbardziej znana to chmeli suneli.

Dodawana do prawie wszystkich potraw. Wyjątkowo aromatyczna. Znajduje coraz więcej zwolenników ze względu na swój smak i zapach. Można z nią eksperymentować przygotowując różne ciekawe potrawy.

Mieszanka przypraw doskonała w smaku

Chmeli suneli jest mieszanką suszonych, zmielonych ziół. Jej podstawę stanowią bazylia, ostra papryka, koper, kolendra, majeranek i szafran. Można dodać do tej mieszanki jeszcze cząber, miętę lub liść laurowy.

Ma żółto-zielonkawą barwę. Chmeli suneli nie jest ostra. Ale bardzo aromatyczna, o wyjątkowym smaku i intensywnym zapachu. Nie zawiera w swoim składzie soli. Ale jej odpowiednia ilość w potrawie nadaje taki smak, że sól staje się zbędna.

Niezbędna przyprawa kuchenna

Ze względu na bogactwo ziołowych składników chmeli suneli staje się ulubioną przyprawą wielu smakoszy.

Jest idealna do mięsnych marynat. Swój aromat na pewno wydobędzie w trakcie duszenia i pieczenia mięs. Prócz mięs z pewnością sprawdzi się jako przyprawa do sosów i potraw z fasoli.

Poszczególne zioła znajdujące się w jej składzie mają wiele walorów zdrowotnych. Dobrze działają na trawienie, łagodzą wzdęcia i bóle brzucha oraz chronią przed infekcjami. I oczywiście pobudzają apetyt.