Długie godziny spędzone w kuchni na miksowaniu, ucieraniu cukru z masłem, robieniu kremu i docelowo pieczeniu smacznego ciasta nie mogą iść na marne. Trzeba zawsze odpowiednio zadbać o przechowanie danego deseru. Jest to możliwe dzięki odpowiednim pojemnikom na ciasto. Każdy pojemnik na ciasto jest tak wykonany, że przechowywane w nim słodkości nigdy się nie wysuszą i zawsze zachowają w pełni swoje walory smakowe.
Opakowania a pojemniki
Opakowania na ciasto nie zabezpieczą go tak jak przyzwoity pojemnik na ciasto. Opakowania na ciasto najczęściej wykonane są z kartonu i przeznaczone tylko do chwilowego przeniesienia ciasta. Cukiernie bardzo często zamawiają spersonalizowane opakowania na ciasto, czyli takie, na których znajduje się ich reklama, w formie konkretnej grafiki czy napisu.
Pojemnik na ciasto wykonany jest z plastiku, ale jest to rodzaj tworzywa, który może mieć kontakt z żywnością. Taki pojemnik to najczęściej tylko dwa elementy:
- tacka,
- klosz, dodatkowo jeszcze,
- zapięcia.
Przenoszenie ciasta w takim pojemniku jest bezpieczne, ponieważ dzięki wspomnianym zatrzaskom nigdy tacka nie oderwie się od klosza i odwrotnie. Taki stan rzeczy zachowa się nawet wtedy gdy do takiego pojemnika na ciasto włoży się ciężkie delicje.
Świeże ciasto na pizzę
Pojemnik do ciasta na pizzę pozwoli z kolei na zachowanie świeżości ciasta do pizzy, które przygotowało się wcześniej. Takie pojemniki są obowiązkowym wyposażeniem każdej pizzerii. Pojemnik do ciasta na pizzę pomaga zachować dane ciasto w świeżości i w czystości. Takie pojemniki mają różne wielkości i kształty a każdy z nich posiada przykrywkę. Dzięki temu ciasto na pizzę jest szczelnie opakowane, zachowana może być więc jego świeżość. Pojemniki zarówno na ciasto deserowe jak i na ciasto na pizzę doskonale zdają swój egzamin.