Tempura – charakterystyczne danie kuchni japońskiej

Obok bardzo popularnego sushi, tempura to danie japońskie, które również zdobyło wielką sławę, ze względu na jego wyrafinowaną prostotę, a jednocześnie pyszny smak. Może niektórych zdziwi fakt, że to koronne danie japońskie wcale z Japonii nie pochodzi. Przywiezione zostało do kraju kwitnącej wiśni z Portugalii przez jezuitów w szesnastym wieku. Tempura tak bardzo przypadła do gustu Japończykom, że na stałe włączyli ją do swojego kanonu kulinarnego i stale ją udoskonalają.

Co to jest tempura?

Tajemnica jej pysznego smaku kryje się w specyficznie przyrządzanym cieście, w którym otacza się różne produkty, a po ich usmażeniu w głębokim tłuszczu są gotowe do jedzenia. Do przygotowania tej potrawy można użyć kawałków warzyw, owoców, mięs, owoców morza oraz ryb. Smak tej potrawy zdecydowanie podkreślają sosy, z którymi się ją spożywa. Najczęściej jest to sos o nazwie tentsyu, przygotowany na bazie dashi, sosu sojowego i mirin.

Czy tempurę można zjeść tylko w Japonii?

Oczywiście najbardziej idealna tempura – https://www.aledobre.pl/7580,Tempura_japonska_panierka_do_krewetek_i_warzyw_150_g_House_of_Asia.html to przyrządzana przez mistrzów zwanych Tempura-ya-san w Japonii lub w dobrej japońskiej restauracji, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby każdy miłośnik dobrej kuchni przygotował ją samodzielnie w domu.

Wystarczy przygotować ciasto o odpowiedniej konsystencji, aby dobrze przylegało do produktów, które chcemy usmażyć. Powinno ono być podobne do naleśnikowego, ale nieco bardziej gęste. Dzięki dobremu ciastu kawałki produktów będą delikatne, kruche i chrupiące.
Do uzupełnienia tempury doskonałe będą gotowe japońskie sosy, które bez problemu są dostępne w sklepach z orientalną żywnością.