Tradycja jedzenia hot dogów wciąż żywa, czyli profesjonalne maszyny

Przepraszam bardzo, za czym tak kolejka? – Takie pytanie można zadać na większości stacji benzynowych, szczególnie w okresie urlopowym i zwykle dostaniemy tę samą odpowiedź, że za hot dogiem. Tradycja jedzenia hot dogów w drodze przyjęła się u nas znakomicie. Czy w domu równie często jadamy hot dogi?

Fast food w domu, czyli maszyna do hot dogów

Przygotowanie tej przekąski w domu nie nastręcza zbyt wielu trudności. Tym bardziej że gotowe półprodukty, czyli bułki i parówki, dostaniemy w sklepie. W domu wystarczy je tylko podgrzać. Jest to jednak możliwość na uczynienie tej przekąski nieco zdrowszą, ponieważ możemy wybrać produkty lepszej jakości i o wyższych wartościach odżywczych. Do przygotowania hot doga (https://www.gastropuls.pl/urzadzenia-do-hot-dogow) w domu zwykle używamy garnka i piekarnika.
W pierwszym podgrzewamy parówkę, a w drugim bułkę. Możemy zrobić to również w mikrofali. Jeśli użyjemy do tego maszyny do hot dogów, to bułkę i parówkę przygotujemy równocześnie w tym samym urządzeniu. Co ważne, parówki w tych urządzeniach są opiekane lub ogrzewane parą – na pewno jest to lepsza metoda od gotowania w wodzie, gdzie duża część smaku z parówki ucieknie.

Czy to duży wydatek?

Najprostsze tego typu urządzenia to naprawdę nieduży wydatek. Ceny zaczynają się już od około 100 złotych. Biorąc pod uwagę to, że będzie nam naprawdę długo służyło, taka kwota nie wydaje się duża. Bardziej profesjonalne urządzenia, np. grille rolkowe są znacznie droższe i pozwalają na przygotowanie większej ilości parówek równocześnie. Ale wymagają również osobnego urządzenia do podgrzewania bułek.