Laska wanilii to jedna z najpopularniejszych przypraw w kuchni na całym świecie. Ze względu na specyficzne potrzeby w kwestii uprawy, jest też jedną z tych najdroższych. W rankingach plasuje zaraz po szafranie. Słodkawy zapach i charakterystyczny aromat sprawia, że wanilię można wykorzystać w kuchni na rozmaite sposoby. Dodaje się ją głównie do deserów i potraw na słodko, ale wanilia świetnie sprawdzi się również w daniach wytrawnych.
Jak wykorzystać wanilię w kuchni?
Surowe laski wanilii są dostępne bez problemu w większości marketów i sklepów z przyprawami lub ze zdrową żywnością. W gastronomii wykorzystuje się zarówno wydrążone ze środka ziarenka, jaki i samą laskę, w której jest równie wiele aromatu i smaku. Wanilia występuje też w formie aromatyzowanego cukru,zapachowego olejku, oraz jako waniliowy ekstrakt sporządzany na bazie alkoholu.
Ja wygląda dobra wanilia?
Laski wanilii powstają w procesie ekstrakcji owoców pochodzących z roślin storczykowatych. Stąd na opakowaniach ekstraktu waniliowego czy aromatyzowanego cukru, pojawia się zazwyczaj żółty, piękny kwiat przypinający tę popularną, szlachetną roślinę doniczkową.
Wanilia dobrej jakości jest przede wszystkim mięsista i wilgotna. Te laski, które są nieco zeschnięte, prawdopodobnie są już zleżałe. Warto zwrócić też uwagę na długość strąków. Krótkie laski będą zdecydowanie mniej aromatyczne, gdyż pochodzą z gorszych gatunkowo roślin.