Waza na zupę – elegancki obiad

W dzisiejszych czasach, gdy posiłki zjadane są w biegu ludzie zapominają, że posiłek, oprócz faktu, że dostarcza organizmowi energii, stanowi też rytuał dnia codziennego i powinien być elegancko podany, aby wzbudzał odpowiednie wrażenia wizualne. Nieodłącznym elementem elegancko podanego posiłku jest przede wszystkim waza na zupę. Ten wpis odpowiada na pytania, czy w wazie można podawać wyłącznie zupę, jakie są rodzaje waz oraz z czego są wykonane.

Czy w wazie można podawać wyłącznie zupę?

Mogłoby się wydawać, że waza służy wyłącznie do podawania zupy. Jest to duży błąd, który spowodowany jest tym, że nazwa naczynia nierozerwalnie kojarzy się z zupą. Z powodzeniem jednak w wazie na zupę można podawać także kompot lub poncz. Jest to element zastawy stołowej, który wykorzystywany jest zazwyczaj w przypadku uroczystości, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby ozdobić nią codzienny posiłek. 

Rodzaje waz i ich tworzywa

Obecnie na rynku istnieje kilka rodzajów waz na zupę. Tradycyjne, wykonane są z porcelany, z reguły są koloru białego. Istnieją też jednak inne ich rodzaje np. wazy przezroczyste. Na rynku dostępne są też inne ciekawe warianty, do których można zaliczyć np. wazę na zupę z podgrzewaczem. Taki model pozwala utrzymać odpowiednią temperaturę wywaru przez dłuższy czas. Na znaczeniu zyskują też wazy wykonane ze szkła oraz stali nierdzewnej. Można też niekiedy spotkać się z wazami wykonanymi z fajansu. Dawniej ten konkretny rodzaj ceramiki był niezwykle popularny w Polsce z uwagi na swój niski koszt oraz powszechność. Waza na zupę dostępną jest tutaj.

Podsumowanie

  • Wazy na zupę stanowią ciekawy sposób na ozdobę codziennego posiłku,
  • podawać w nich można także kompot lub poncz,
  • wykonane są z różnych materiałów oraz mają różne rodzaje. Najczęściej wykonane są z porcelany i mają biały kolor.