Zalety regałów gastronomicznych

regał gastronomiczny metalowy

Sercem wielu restauracji jest sala, na której zgromadzeni są goście. Natomiast zaplecza gastronomiczne stanowią kulisy, gdzie tworzona jest sztuka przyrządzania potraw. Dlatego z tego powodu wyposażenie zaplecza w restauracji powinno być stosownie przemyślane. Dodatkowo powinno być estetyczne oraz wygodne dla kucharzy i pomocy kuchennej.

Regały gastronomiczne – zalety

Regały metalowe idealnie sprawdzą się w magazynie restauracji. To w tym pomieszczeniu przeważnie przechowuje się produkty spożywcze. Przeważnie są to warzywa, owoce, przyprawy, pieczywo, a także napoje – również alkohol. Natomiast produkty, które wymagają niskich temperatur, np. mięso oraz ryby, umieszcza się w chłodni. Przewóz czystych naczyń do kuchni umożliwią nam specjalne regały gastronomiczne na kółkach – obecnie jest to bardzo popularne rozwiązanie.

Produkty stosownie posegregowane na półkach będą znacznie ułatwiać kontrolę stanów magazynowych. Dzięki temu sposobowi, można dowiedzieć się, jak kreuje się zużycie surowców. Pozwoli to zmniejszyć bądź zwiększyć zamówienia do poszczególnych produktów. Warto podkreślić, że także łatwiej będzie obliczyć stan magazynowy.

Regały gastronomiczne – rodzaje

Regały chromowane charakteryzują się lśniącą powłoką. Pokrycie regałów chromem będzie sprawiało, że meble będą bardziej odporne na zużycie oraz nabiorą eleganckiego wyglądu. Dodatkowo regał stoi bardzo stabilnie na czterech nogach. Cechuje się tym, że ma otwartą budowę, dlatego pracownicy restauracji będą w wygodny sposób sięgać po niezbędne rzeczy.

Opcją o dużo mniejszych gabarytach będzie natomiast regał chromowany na kółkach, który zawiera trzy półki oraz specjalny uchwyt. Połowa kółek wyposażona jest w specjalne hamulce, które będą zapobiegać przesuwaniu się regału. Świetnie nada się on do przewozu naczyń bądź produktów z zaplecza magazynowego.