W lokalu gastronomicznym zastosowanie znajdzie piec konwekcyjno parowy. Dzięki niemu możliwe jest przyrządzenie potraw o doskonałym smaku i bogatym aromacie. Dodatkowo, stosowanie tego typu pieca pozwala zredukować ilość gotowanych produktów, które pojawiają się przy używaniu innej metody obróbki termicznej. W tym artykule wyjaśnimy, jak działają piece konwekcyjno parowe, a także wymienimy ich główne zalety.
Wybór pieca do restauracji
Na wstępie trzeba wyjaśnić, że piec konwekcyjno parowy to unowocześniony wariant konwekcyjnego pieca. Funkcja naparowywania komory w modelach konwekcyjno parowych jest najważniejszą różnicą pomiędzy tymi dwoma urządzeniami. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że para może być wytwarzana w bojlerze lub natryskowo. Wśród podstawowych walorów pieców konwekcyjno parowych ze sklepów typu Gastropuls można wymienić funkcjonalność, niską awaryjność oraz oszczędność energii. Lepiej dołożyć trochę pieniędzy i kupić urządzenie dobrej jakości, które posłuży przez długi czas. Funkcja naparowywania komory sprawia, że piec umożliwia blanszowanie, obróbkę termiczno-parową, a także gotowanie na parze i regenerację. To właśnie regeneracja posiłków wydaje się być najistotniejsza, jeśli chodzi o funkcjonowanie restauracji średniej i dużej wielkości. Regeneracja sprawdzi się doskonale, jeśli zamierzasz odgrzać jakiś posiłek bez utraty walorów estetycznych, zapachowych oraz smakowych. Do wzrostu poziomu wilgotności przyczynia się automatycznie duża ilość pary, dlatego wszystkie potrawy utrzymują soczystość i nie są wysuszone. Trzeba jednak pamiętać, że możliwości pełnej regeneracji jedzenia są ograniczone czasowo.
Funkcje pieca konwekcyjno parowego
Funkcja poziomej cyrkulacji powietrza i odtłuszczania pozwala przyrządzać różne potrawy w tej samej chwili, bez obawy, że coś przejdzie innym zapachem. Trzeba jednak podkreślić, że piece konwekcyjno parowe mają też pewną wadę. Chodzi tu oczywiście o brak opcji jednoczesnego przygotowywania dań, które wymagają różnych ustawień temperatury oraz wilgotności. Należy wyraźnie podkreślić, że nie jest możliwe równoczesne gotowanie oraz pieczenie na parze. Zachowanie wartości odżywczych jest dodatkowym atutem działania pary. Do spróbowania nowych smaków może dodatkowo zachęcić smażenie beztłuszczowe. Z pewnością moda na zdrowe odżywianie szybko nie przeminie, ponieważ cały czas zyskuje na popularności. Nie ulega wątpliwości, że taki zakup może przynieść wymierne korzyści twojej restauracji. Niska awaryjność jest kolejną zaletą pieców konwekcyjno parowych. Można przypuszczać, że osadzanie się kamienia kotłowego jest główną przyczyną większości awarii. Na początku trzeba dokładnie przeczytać instrukcję obsługi, a personel obsługujący piec musi przejść odpowiednie szkolenie przed rozpoczęciem pracy z urządzeniem. Trzeba sobie uświadomić, że obsługa takiego urządzenia jest znacznie bardziej skomplikowana i wymaga większej ilości uwagi. Chodzi tu nie tylko o obsługę, ale również zachowanie właściwej higieny pracy. Tego typu piec nie jest przeznaczony do przyrządzania niewielkiej ilości jedzenia, dlatego nie ma sensu go uruchamiać do odgrzania jednej czy dwóch porcji.