kociołek na zupę

Jakie korzyści ma używanie elektrycznych kociołków gastronomicznych?

Elektryczne kociołki są używane w gastronomii już od lat i wybierane są one przede wszystkim wtedy, gdy goście mają samodzielnie je obsługiwać, by nalewać zupy lub nakładać inne potrawy na swoje talerze. Czym dokładnie są tego typu urządzenia i jakie mają one zalety? Przyglądamy im się bliżej!

Podtrzymują odpowiednią temperaturę dań

Przede wszystkim warto rozpocząć od wymienienia najważniejszej funkcji kociołków elektrycznych, a mianowicie podtrzymywania przez nie optymalnej temperatury dań.

Takie urządzenia gastronomiczne najczęściej wyposażone są w trzy główne elementy, a dokładnie zawierają one wkład wykonany ze stali nierdzewnej, który umieszczony jest w izolowanej obudowie zewnętrznej, natomiast z góry urządzenia znajduje się zdejmowana pokrywka, która zabezpiecza zawartość wkładu.

Kociołek elektryczny wyposażony jest w układ elektryczny, który ogrzewa wkład, dlatego dzięki niemu możliwe jest podtrzymanie odpowiedniej temperatury potraw, ale również ich podgrzewanie, ponieważ zazwyczaj regulacja odbywa się na poziomie od około 30 do 90-95 stopni Celsjusza.

Są bardzo łatwe w obsłudze

kociołek na zupę

Używanie kociołków na zupę oraz inne potrawy jest bardzo proste, dlatego też urządzenia te mogą być obsługiwane nawet przez gości w trakcie różnych wydarzeń, na przykład podczas bankietów czy też w salach restauracyjnych w hotelach i stołówkach.

Aby skorzystać z kociołka, wystarczy tylko zdjąć jego pokrywkę, a następnie za pomocą chochli nałożyć potrawę na swój talerz, a na koniec ponownie przykryć danie za pomocą pokrywki.

Używanie kociołków jest też bardzo proste dla pracowników firm cateringowych, ponieważ wystarczy umieścić wewnątrz takiego urządzenia wkład z potrawą, a potem ustawić optymalną temperaturę. Resztą zajmie się urządzenie, które rozgrzeje się do odpowiedniego poziomu, a poprzez wbudowany termostat będzie podtrzymywało zadaną temperaturę na długi czas.

Można je szybko myć dzięki wewnętrznym wkładom

Utrzymanie elektrycznego kociołka w czystości, ponieważ tego typu urządzenia są wyposażone we wspomniane wcześniej wyjmowane wkłady wewnętrzne, które wyprodukowane są ze stali szlachetnej i dzięki temu nadają się do łatwego czyszczenia.

Aby zatem utrzymać urządzenie w czystości, wystarczy wyjąć wkład wewnętrzny, a następnie umyć go ręcznie albo w zmywarce.

Mają szerokie zastosowanie w gastronomii

Elektryczny kociołek na zupę oraz na inne dania z https://www.gastropuls.pl/kociolki-do-zup może być używany w różnych firmach gastronomicznych, między innymi urządzenia tego typu powszechnie stosowane są w restauracjach, także hotelowych, stołówkach, podczas bufetów czy bankietów.

Zapobiegają marnotrawieniu żywności

Kolejną zaletą elektrycznych kociołków gastronomicznych jest możliwość zapobiegania marnotrawstwu żywności, ponieważ umieszczone w nich dania są możliwe do zaserwowania na dłuższy czas ze względu na swoją wysoką temperaturę.

Wobec tego zakupienie kociołka elektrycznego do zup oraz inne rodzaje potraw może być dla firmy gastronomicznej bardzo dobrym rozwiązaniem, dzięki niemu serwowanie dań podczas różnych wydarzeń, na przykład podczas bankietów czy bufetów, staje się jeszcze prostsze, wygodniejsze i oszczędniejsze!