Jakie zalety i wady ma pakowarka próżniowa?

Jednym z najczęściej kupowanych ostatnimi czasy urządzeń do kuchni jest pakowarka próżniowa. Nie da się bowiem nie zauważyć, jak modne stało się pakowanie próżniowo jedzenia. Zanim jednak udamy się do sklepu po taki sprzęt, przyjrzyjmy się najpierw cechom takiego rozwiązania. Czy na pewno będzie ono dla nas odpowiednie?

Na czym polega pakowanie próżniowe?

Analizę zasadności zakupu modelu próżniowej pakowarki trzeba oczywiście zacząć od omówienia zasady działania takiego zabezpieczania żywności. Jak to dokładnie przebiega i na czym polega ten proces?

Nie trzeba mieć dyplomu z chemii, aby wiedzieć, że za psucie się jedzenia w dużej mierze odpowiadają bakterie tlenowe. Wystarczy pozostawić jedzenie na kilka godzin bez żadnego zabezpieczenia, a szybko zacznie zmieniać ono swój smak i konsystencję.

Co się jednak stanie, jeśli umieścimy jedzenie w próżni? Dzięki temu uda się zabezpieczyć pokarm przed bakteriami tlenowymi, co znacznie spowolni proces psucia się pokarmu. Na tym właśnie z grubsza polega pakowanie próżniowe, czyli na umieszczaniu pokarmów w warunkach beztlenowych.

Co może być zapakowane próżniowo?

Zasadne jest w tej chwili pytanie, co tak właściwie może zostać w ten sposób zabezpieczone. Czy do torebki foliowej może być włożony każdy typ pokarmu?

Jak się okazuje, możliwości pod tym kątem są niemal nieograniczone. W torebkach próżniowych mogą się znaleźć nie tylko pokarmy stałe, takie jak mięsa czy ryby, lecz również sypkie, czyli np. mąka, a nawet płynne — nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabezpieczyć w ten sposób zupy lub sosy.

Jakie są najważniejsze zalety próżniowego pakowania?

Nie da się ukryć, że najważniejszą zaletą wykorzystywania na co dzień pakowarki próżniowej jest możliwość zabezpieczenia żywności i przechowywania jej przez dłuższy czas bez ryzyka utraty przez nią świeżości. Na jakie korzyści się to jednak przekłada?

Podstawową zaletą takiego rozwiązania jest zminimalizowanie marnowanego jedzenia. Nie dochodzi już do sytuacji, gdy po prostu nie zdążyliśmy czegoś zjeść i musi zostać to wyrzucone. Co więcej, pakowarka próżniowa umożliwia oszczędzenie wielu pieniędzy, ponieważ zabezpieczone na dłużej jedzenie powoduje, że mniej kupujemy pokarmów. Na koniec wspomnieć trzeba także o tym, że jest to rozwiązanie bardzo wygodne i ogranicza czas spędzany w kuchni. Wystarczy tylko raz w tygodniu ugotować większą porcję jedzenia i zabezpieczyć je w workach próżniowych, dzięki czemu w pozostałe dni tygodnia można jedzenie tylko otwierać i podgrzewać.

Czy pakowanie próżniowe ma jakieś wady?

Na sam koniec poruszyć trzeba jeszcze dość istotną kwestię, a mianowicie wady takiego rozwiązania. Trudno sobie to wyobrazić, lecz nawet pakowanie próżniowe może mieć pewne minusy.

Zdecydowanie najważniejszą wadą jest oczywiście cena woreczków foliowych. Wiedzieć bowiem trzeba, że nie może to być zwykła foliowa torebka, ponieważ pakowarka niewykonana na niej dobrego zgrzewu, przez co nie uda się uzyskać próżni. Odpowiednie woreczki nie tylko bywają trudno dostępne, lecz również sporo kosztują.