Zdrowa ryba, czyli dlaczego warto jeść tuńczyka

Zdrowa ryba, czyli dlaczego warto jeść tuńczyka?

Tuńczyk to nazwa kilku drapieżnych gatunków ryb morskich z rodziny makrelowatych (rodzina tuńczyka). Można kupić tę rybę w postaci świeżych lub mrożonych filetów. Wiele osób bardzo lubi tę rybę, a największą popularnością cieszy się tuńczyk w sosie własnym, w wodzie lub w oleju. Tuńczyk jest ceniony za wysoką zawartość białka, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych omega-3.

Co warto wiedzieć o tuńczyku?

Tuńczyk jest rybą bogatą w zdrowe białko, witaminy (niacyna, B12, B6, B1, B2, D), minerały (selen, fosfor, potas, magnez) i kwasy tłuszczowe omega-3. Tuńczyk może zmniejszyć ryzyko chorób serca i pomóc w leczeniu depresji.

Tuńczyk to ryba niskokaloryczna, która zawiera 109kcal na 100g surowego tuńczyka. Istnieje jeszcze większa różnica w zawartości kalorii w tuńczyku w puszce, bowiem 100 g tuńczyka w sosie własnym zawiera 116 kcal, podczas gdy taka sama ilość tuńczyka w oleju zawiera już 198 kcal. Dokładne wartości odżywcze tuńczyka w sosie własnym sprawdzisz pod adresem https://www.lisner.pl/produkty/ryby/tunczyk-w-sosie-wlasnym-170g.

Tuńczyk w sosie własnym

Tuńczyk zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, selen, potas, fosfor i magnez. Warto zwrócić uwagę na dobry profil kwasów tłuszczowych i wysoka zawartość omega-3 przy niskiej całkowitej zawartości tłuszczu.

Jako dobre źródło EPA i DHA, tuńczyk w sosie własnym może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca. Naukowcy podkreślają, że kwasy tłuszczowe omega-3 w głównej mierze przyczyniają do zmniejszenia ryzyka chorób serca, zwalczają miażdżycę i obniżają ciśnienie krwi.

Tuńczyka w sosie własnym warto spożywać bowiem sam tuńczyk jest bogaty w selen, który wiąże się z niższym ryzykiem depresji. Na podstawie dotychczasowych badań uważa się, że kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają zmniejszyć objawy depresji.

Warto pamiętać o prawidłowym przechowywaniu ryb, aby uniknąć psucia się ryby i wzrostu ilości bakterii.