Jaki wałek do ciasta na pizze będzie najlepszy?

Rynek akcesoriów kulinarnych obfituje w rozmaite gadżety, których zadaniem jest ułatwienie i uprzyjemnienie czasu spędzanego w kuchni. Producenci prześcigają się w pomysłowości i kreatywności – powstają specjalne obieraczki do ziół, wyciskarki do warzyw czy nożyki o kilku zastosowaniach. W ostatnich latach również w kwestii oprzyrządowania do pieczenia nastąpiła rewolucja – w sklepach coraz powszechniejsze stają się specjalne wałki do przygotowywania ciasta na pizzę.

Wałek do ciasta na pizzę

Jaki powinien być idealny wałek do ciasta na pizzę, dzięki któremu ten przysmak włoski wyjdzie chrupiący, a ciasto będzie jednolite? Jest szkoła przygotowywania pizzy, która mówi o tym, że podczas jej wyrabiania wałek jest narzędziem zupełnie zbędnym – wystarczą ręce. Owszem, wprawiony mistrz pizzy może przygotować idealne ciasto na pizze rozciągając je we własnych dłoniach, jednak dla osób początkujących o wiele bardziej polecane jest użycie wałka do ciasta.

Jak używać wałka do ciasta?

Wałek do ciasta na pizze wykonany jest najczęściej z drewna. Jest to materiał który łatwo wymyć. Zachowanie czystości wałka jest bardzo ważne – w przypadku, gdy w szczeliny dostaną się drobinki ciasta, może to wywołać rozwój flory bakteryjnej.

Wałek do pizzy różni się nieco od wałka tradycyjnego. Przeważnie jest to podłużny, walcowaty, jednolity kawałek drewna – jest on cieńszy od zwykłego wałka. Ciasto na pizzę powinno być wałkowane energicznymi ruchami, jednak z uwagą, tak aby nie rozerwać delikatnego ciasta. Grubość idealnego ciasta na pizzę nie jest określona, choć smakosze twierdzą, że im placek na pizzę będzie cieńszy tym lepiej. Grubość ciasta powinna być przede wszystkim dostosowana do ilości dodatków i ich ciężaru – im więcej dodatków, tym ciasto na pizzę może być grubsze i bardziej pulchne.