Rękaw cukierniczy – niezbędny w każdym domu w którym piecze się ciasta

Każdy, kto piecze ciasta i później dodaje do nich krem, wie doskonale, jak trudno go na cieście rozprowadzić. Do takiej pracy najlepiej nadaje się rękaw cukierniczy. Idealny nie tylko do tworzenia warstw kremu na cieście, ale i do robienia z kremu pięknych ozdób. Zakup takiego produktu jest więc jak najbardziej wskazany. W sprzedaży jest ich sporo. Jak wybrać rękaw cukierniczy? 

Czy jednorazowy rękaw cukierniczy będzie dobrym wyborem? 

Ci, którzy chcą po prostu przy pomocy rękawa rozprowadzić po cieście krem, później zaś nie czyścić go z resztek kremu, powinni zdecydować się na zakup jednorazowego. Rękawy cukiernicze jednorazowe kupuje się w opakowaniach, w których jest ich sporo. Koszt jednego – w przeliczeniu – to kilka groszy, zakup takiej paczki z rękawami cukierniczymi jednorazowymi nie wiąże się więc z dużym wydatkiem. Do takiego trzeba jednak dokupić uniwersalne końcówki, dzięki którym z kremu powstaną wybrane kształty. Zamiast rękawa jednorazowego można też kupić jednorazowe, mocne woreczki. Te jednak trzeba już odpowiednio porozcinać, by do środka włożyć krem. 

Rękawy wielorazowego użytku. Są tanie i wystarczą na długo

Rękawy wielorazowego użytku są dostępne w wielu sklepach. Takie rękawy cukiernicze wykonuje się z takich materiałów jak silikon, bawełna i mocniejsza folia. Warte polecenia są silikonowe i to z kilku powodów. Świetnie przy ich pomocy nakłada się krem, są łatwe do umycia i bardzo trwałe. Do tego typu rękawów nie da się jednak założyć uniwersalnych metalowych końcówek. Muszą być także silikonowe. Wybierając rękaw cukierniczy trzeba też pamiętać, że jego jakość jest istotna. 

Warto zwracać uwagę na jakość

Rękawy cukiernicze nie są drogie, jednak warto omijać te najtańsze i kupować rękawy nieco lepszej jakości. Takie które po kilkukrotnym użyciu nie zaczną pękać. Problemem w przypadku wielu kiepskich rękawów cukierniczych jest tez nieszczelność, przez którą krem wydostaje się połączeniami pomiędzy końcówką, a samym rękawem, psując na cieście ozdobny efekt. Lepiej więc zapłacić nieco więcej i kupić rękaw cukierniczy doskonałej jakości. Przy używaniu takiego na pewno tego rodzaju problemy nie będą występować.