Jak przygotować bitą śmietanę o idealnej konsystencji?

Za idealną bitą śmietanę uznaje się lekką, ale utrzymującą kształt piankę o mocno śmietanowym smaku. Jak uzyskać taki efekt? Liczą się nie tylko dobrej jakości składniki, ale też sposób przygotowywania. Kluczem do sukcesu będzie stosowany przez cukierników syfon do bitej śmietany.

Przepis na udaną bitą śmietanę

Aby bita śmietana była i smaczna, i miała odpowiednią konsystencję, trzeba zadbać o kilka kwestii. Po pierwsze, śmietana powinna być świeża i zawierać odpowiednią ilość tłuszczu. Najlepiej wybrać tę dedykowaną deserom. Po drugie, sposób przygotowywania – tutaj najlepiej sprawdzi się profesjonalny syfon. Syfony do bitej śmietany służą do uzyskania właściwej konsystencji bez konieczności stosowania sztucznych dodatków. Po trzecie, trzeba zadbać o przechowywanie – w syfonie śmietana zachowa sprężystość i świeżość, obsługując restauracyjnych gości nie trzeba będzie więc co kilkadziesiąt minut przygotowywać nowej porcji. Po piąte, serwowanie – urządzenie pozwoli także na precyzyjne nakładanie kremu i robienie wzorków, np. na torcie.

Gdzie szukać syfonów do bitej śmietany?

Chcąc zaopatrzyć się w profesjonalny sprzęt do przygotowywania bitej śmietany, najlepiej wybrać się do sklepu gastronomicznego. Te działają i stacjonarnie, i w sieci. Oferują szeroki wybór akcesoriów dla kucharzy i cukierników.
Syfony do bitej śmietany dostępne są w różnych rozmiarach. Niektóre pozwalają nie tylko przygotować bitą śmietanę, kremy czy owocowe musy, ale także smaczne, kremowe zupy, ponieważ mogą mieć do czynienia z wysoką temperaturą.