Należy mieć świadomość, że obecnie wybór szafy gastronomicznej jest zdecydowanie trudniejszym zadaniem niż mogłoby się wydawać. Na rynku dostępnych jest mnóstwo wysokiej jakości produktów renomowanych producentów. Jakie kwestie powinno się uwzględnić przy podjęciu ostatecznej decyzji?
Efektywność energetyczna
Bardzo istotną kwestią jest efektywność energetyczna. Warto wiedzieć, że urządzenie będzie pracowało praktycznie non-stop. Można zaobserwować, że z roku na rok coraz większym zainteresowaniem cieszą się rozwiązania ekologiczne. Godny uwagi jest fakt, że inwestycja w tego rodzaju produkt może zwrócić się w ciągu zaledwie jednego roku.
Obsługa serwisowa
Należy mieć świadomość, że szafa chłodnicza gastronomiczna będzie wymagała systematycznego serwisowania – https://sklep.technica.pl/szafy-chlodnicze. Warto wiedzieć, że powinno odbywać się ono nie tylko i wyłącznie w przypadku poważniejszych awarii. Jeżeli szafy chłodnicze będą serwisowane regularnie, przedsiębiorca będzie mógł uniknąć ewentualnej usterki.
Pochodzenie sprzętu
Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że droższa szafa chłodnicza gastronomiczna nie zawsze będzie oznaczała większe wydatki dla danej firmy. Należy wiedzieć, że tańsze oraz wadliwe produkty mogą bardzo niekorzystnie oddziaływać na pracę w kuchni. Może to oczywiście zdecydowanie pogorszyć renomę przedsiębiorstwa.
Gwarancja
Warto mieć świadomość, że szafy chłodnicze przeważnie mają 12-miesięczne okresy gwarancji. Na rynku działają jednak producenci, którzy dają na swoje produkty nawet 24-miesięczną gwarancję. Dla właściciela lokalu jest to informacja, że dana firma jest przekonana o całkowitej bezawaryjności swoich urządzeń.
Funkcjonalność
Rekomendowane jest przed podjęciem ostatecznej decyzji zwrócenie uwagi przede wszystkim na położenie półek, a także wykończenie uchwytów do otwierania drzwi. Wspomniane kwestie będą oddziaływały na wygodę użytkowania czy dłuższą żywotność.