Pieprz cayenne – właściwości prozdrowotne

Pieprz cayenne to niezwykle popularna na całym świecie przyprawa, nadająca potrawom znaczącej ostrości oraz bardziej wyrazistego smaku. Nie każdy jednak wie, że przyprawa ta znajduje swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również przy leczeniu wielu schorzeń.

Wartościowa przyprawa

Wiele osób bez pieprzu https://planteon.pl/przyprawy-swiata/pieprz/pieprz-cayenne-mielony cayenne nie wyobraża sobie swojej kuchni. Poprawia on nie tylko smak potraw, ale przede wszystkim jest źródłem wielu wartościowych witamin (przede wszystkim A i E), minerałów oraz naturalnych substancji chemicznych. Ponadto przyprawa ta zawiera dość znaczące ilości beta-karotenu (wspomagającego między innymi prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego).

Istotna rola kapsaicyny

Jednym z najcenniejszych składników pieprzu cayenne jest kapsaicyna (która dodatkowo też odpowiada za stopień ostrości przyprawy). Jest to subhastacja wykazująca silne właściwości antybakteryjne, działa również przeciwbólowo. Ponadto idealnie sprawdza się jako jeden z podstawowych składników przy rozgrzewających plastrach działających przeciwbólowo. Spożywanie pieprzu cayenne w dowolnej postaci (suplementu, jako dodatek do potraw itp) polecane jest w głównej mierze osobom cierpiącym na problemy wynikające z nieprawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Regularne spożycie pieprzu cayenne nie tylko obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, ale również zauważalnie poprawia krążenie (co zmniejsza ryzyko powstania zatoru czy zakrzepu).