Pieprz cayenne to niezwykle popularna na całym świecie przyprawa, nadająca potrawom znaczącej ostrości oraz bardziej wyrazistego smaku. Nie każdy jednak wie, że przyprawa ta znajduje swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również przy leczeniu wielu schorzeń.
Wartościowa przyprawa
Wiele osób bez pieprzu https://planteon.pl/przyprawy-swiata/pieprz/pieprz-cayenne-mielony cayenne nie wyobraża sobie swojej kuchni. Poprawia on nie tylko smak potraw, ale przede wszystkim jest źródłem wielu wartościowych witamin (przede wszystkim A i E), minerałów oraz naturalnych substancji chemicznych. Ponadto przyprawa ta zawiera dość znaczące ilości beta-karotenu (wspomagającego między innymi prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego).
Istotna rola kapsaicyny
Jednym z najcenniejszych składników pieprzu cayenne jest kapsaicyna (która dodatkowo też odpowiada za stopień ostrości przyprawy). Jest to subhastacja wykazująca silne właściwości antybakteryjne, działa również przeciwbólowo. Ponadto idealnie sprawdza się jako jeden z podstawowych składników przy rozgrzewających plastrach działających przeciwbólowo. Spożywanie pieprzu cayenne w dowolnej postaci (suplementu, jako dodatek do potraw itp) polecane jest w głównej mierze osobom cierpiącym na problemy wynikające z nieprawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Regularne spożycie pieprzu cayenne nie tylko obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, ale również zauważalnie poprawia krążenie (co zmniejsza ryzyko powstania zatoru czy zakrzepu).