Poznaj ocet balsamiczny i jego wyjątkowe właściwości

O tym, że ocet balsamiczny wykazuje wyjątkowe właściwości wiedziano już w średniowieczu, kiedy to traktowano go jako środek leczniczy. Teraz również jest bardzo popularny i to nie tylko w kuchni. Co warto na jego temat wiedzieć?

Ocet balsamiczny – co i jak?

Ocet balsamiczny zyskał sporą popularność wieku XIV. Wówczas to stosowano go jako środek na dolegliwości natury żołądkowej czy jako odtrutkę na dżumę. Był jednak wtedy bardzo drogi i ciężko było go dostać. Ocet balsamiczny tworzony jest poprzez łączenie różnego rodzaju winogron. Proces produkcji trwa bardzo długo. Najlepsze octy balsamiczne mają aż 12 lat. 1 litr octu uzyskiwany jest z około 150 kg winogron. Tak powstają przynajmniej najlepsze jakościowo octy balsamiczne. W produkcji masowej zaś często stosuje się zagęszczone składniki. Klasyczny ocet ma czarną barwę, gęstą konsystencję oraz charakterystyczny, słodko-kwaśny smak.

Ocet balsamiczny i jego właściwości zdrowotne

Ocet balsamiczny warto wykorzystywać w kuchni i dodawać do sałatek, mięs czy dań z makaronu. W jego skład wchodzą antyoksydanty, a także potas, magnez czy fosfor. Wspomaga skutecznie pracę jelit i zapobiega biegunkom. Dobrze wpływa na układ krążenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Ponadto reguluje ciśnienie krwi i poprawia funkcjonowanie serca. Obniża też poziom tzw. złego cholesterolu. Regularne spożywanie octu balsamicznego ma pozytywny wpływ również na wygląd skóry, paznokci i włosów. Osoby, które posiadają łamliwe paznokcie oraz zmęczoną i szarą cerę zamiast po suplementy diety prosto z apteki mogą sięgnąć właśnie po ocet balsamiczny i dodawać go regularnie do swoich potraw. Ponadto warto zauważyć też, że ocet balsamiczny doskonale hamuje rozwój pleśniawek i drożdży, co oczywiście znacznie ogranicza ryzyko rozwinięcia się infekcji w organizmie.