Gdy na myśl przychodzą nam orzechy, to zazwyczaj myślimy o tych najbardziej popularnych, czyli laskowych i włoskich. Tymczasem na półkach sklepowych coraz częściej można spotkać orzechy nerkowca, które posiadają bardzo dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Kiedy warto wdrożyć do codziennej diety te cenne owoce?
Czym charakteryzują się nerkowce?
Nerkowce to bakalie, które swym kształtem bardzo mocno przypominają ludzką nerkę i stąd też pochodzi ich nazwa.
Najczęściej można je spotkać w południowej Ameryce, a przede wszystkim w Brazylii. Rosną one tam na drzewach o nazwie Nanercz zachodni. Odmiana ta charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem oraz znacznie większymi rozmiarami od orzechów pozyskiwanych z drzew rosnących w Indiach. Te drugie są bowiem nieco mniejsze, bardziej chrupkie oraz bardziej słone.
Cenne wartości odżywcze nerkowców
Orzechy te powinny spożywać osoby, które chcą cieszyć się dobrym zdrowiem. Są one bowiem doskonałym źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Ponadto zawierają w swoim składzie witamin A, D, E i z grupy B oraz cenne dla organizmu ludzkiego składniki mineralne w postaci potasu, sodu, fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, cynku oraz selenu.
Nerkowce doskonale chronią organizm ludzki przed wieloma poważnymi chorobami. Pośród wielu z nich można wymienić przede wszystkim cukrzycę typu II. Z kolei dzięki zawartości kwasów tłuszczowych potrafią doskonale regulować poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi.
Ponadto wpływają korzystnie na układ krążenia, a zawarty w nich magnez obniża ryzyko wystąpienia zawału serca oraz miażdżycy.
Nerkowce to owoce, po które warto często sięgnąć chcąc cieszyć się dobrym zdrowiem.