Płyta z kamienia do potraw – nie tylko do restauracji

Kamienne tace często wykorzystywane są do serwowania posiłków w restauracjach. Korzystne właściwości kamienia łupkowego i jego walory estetyczne sprawiają, że są to wyjątkowo chętnie wybierane akcesoria. Płyta z kamienia do potraw może okazać się również doskonałym rozwiązaniem w domowych kuchniach. Co warto o niej wiedzieć i dlaczego będzie korzystnym wyborem?

Trwałe i praktyczne akcesorium

Deska z kamienia łupkowego to element wyposażenia ceniony przede wszystkim za swoją wytrzymałość. Do zalet takich akcesoriów należą również:

  • walory estetyczne
  • odporność na bakterie i pleśń
  • łatwość utrzymania w czystości.
    Kamienna taca umożliwi podanie gościom potraw w wyjątkowo atrakcyjnej odsłonie. Surowy wygląd akcesoriów doskonale komponuje się z modnymi aranżacjami kuchni. Naturalny kamień nie nasiąka wodą ani zapachami żywności. Jest również odporny na wysokie i niskie temperatury. Zastosowanie schłodzonej wcześniej płyty z kamienia może okazać się doskonałą propozycją podania zimnego deseru.

Jak dbać o deskę z kamienia łupkowego?

Warto wiedzieć, że tego typu akcesoriów nie zaleca się myć w zmywarce. Odpowiednim sposobem czyszczenia tacy będzie ręczne mycie za pomocą delikatnych detergentów.

Osoby, którym szczególnie zależy na właściwościach wizualnych kamiennej płyty, powinny poddawać ją również impregnacji – https://sklep.technica.pl/tace-z-kamienia-lupkowego. W tym celu należy nacierać ją po myciu kilkoma kroplami roślinnego oleju jadalnego. Dzięki wyjątkowej trwałości, kamienne naczynia nie będą ulegały zniszczeniom podczas codziennego użytkowania. Odpowiednia pielęgnacja uchroni je przed ewentualną zmianą odcienia.

Tworzywo jest neutralne dla serwowanej na deskach żywności i w pełni bezpieczne w użyciu. Walory estetyczne i szeroki wachlarz uniwersalnych zastosowań sprawiają, że kamienne tace doskonale sprawdzają się w domowych kuchniach.