Najbardziej znane japońskie słodycze

Mochi jest jedną z głównych japońskich potraw, szczególnie jeśli chodzi o słodkości z Japonii. Mochi to placek ryżowy zrobiony z kleistego ryżu, przygotowany przez wbicie go w pastę i wymodelowanie w pożądany kształt.

Mochi jest przygotowywane przez cały rok, ale jest to także ważny element japońskiej kultury, w związku z którym odbywa się ceremonia zwana mochitsuki (przygotowanie mochi), która odbywa się około ostatniego dnia roku (różne rodziny robią to w różne dni, próbując to zrobić zgodnie z kalendarzem w tak zwany japoński „szczęśliwy dzień”).

Mochi można gotować na parze, grillować, gotować i dodawać do wielu innych składników. Co ważniejsze, tworzyć niesamowite desery.

Sakura mochi jest jedną z najpiękniejszych odmian. Zwykle preferowana wiosną jako przekąska do jedzenia podczas oglądania kwiatów wiśni. Sakura mochi to różowy placek ryżowy wypełniony pastą z czerwonej fasoli i zawinięty w liść drzewa sakura.

Ulubionym letnim deserem w Japonii jest Kuzumochi. Ten wyjątkowo lekki deser składa się z mochi, proszku kudzu, cukru i wody. Kuzumochi podaje się schłodzone.

Mochi jest również używany do jednego z najważniejszych dań w japońskiej tradycji. Hanabiramochi to słodycze zwykle spożywane na początku roku, zgodnie z tradycją ustanowioną przez imperialne rodziny z przeszłości, które świętowały początek roku i wiele innych ważnych wydarzeń, jedząc ten deser. Przygotowanie i kształt hanabiramochi są ściśle określone przez tradycję. Ma on kształt płatka. Warstwy mochi muszą być jasnoróżowe.